Jadłospis

Jadłospis

21.01. – 25.01.

 
Poniedziałek

Śniadanie: kiełbaska na ciepło, chleb (g) z masłem (m), herbata malinowa
 
Obiad: rosół z lanym ciastem i warzywami (s, g, j), ryż z jabłkami prażonymi i cynamonem,
woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: rosół z makaronem bezglutenowym, dieta bez jajek: rosół z makaronem)
 
Podwieczorek: banan
 
Wtorek

Śniadanie: chleb pszenno – żytni (g) z serem żółtym (m) i pomidorem, herbata z cytryną
(*dieta bezmleczna: chleb z szynką drobiową)
 
Obiad: kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami (s), eskalopki drobiowe, kasza pęczak (g),
ogórek kiszony, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: kasza gryczana)
 
Podwieczorek: pączek (g, j) (*dieta bezglutenowa, bez jajek: wafle ryżowe z dżemem)
 
Środa

Śniadanie: bułeczka (g) z pasztetem pieczonym i rzodkiewką, herbata z cytryną
 
Obiad: żurek z ziemniakami (s, g), potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki,
woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: zupa jarzynowa z ziemniakami)
 
Podwieczorek: jogurt naturalny typu greckiego z morelami (m) (*dieta bezmleczna: gruszka)
 
Czwartek

Śniadanie: chleb baltonowski (g) z pastą z jajek (j), herbata z cytryną (*dieta bez jajek: chleb
z polędwicą miodową i ogórkiem)
 
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem zabielana (s), pieczeń rzymska z papryką, ziemniaki,
buraczki, woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa pomidorowa nie zabielana)
 
Podwieczorek: kisiel z jabłkiem, biszkopty (g, j) (*dieta bezglutenowa: chrupki
kukurydziane)
 
Piątek

Śniadanie: chleb wiejski (g) z twarożkiem ze śmietanką (m), herbata z cytryną (*dieta
bezmleczna: chleb z powidłami)
 
Obiad: zupa krem ziemniaczano – porowa z ryżem (s), kotlet rybny (g, j), ziemniaki, sałatka
colesław, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa, bez jajek: filet rybny z pary)
 
Podwieczorek: ciastko francuskie z owocami (g, j, m) (*dieta bezglutenowa, bezmleczna, bez
jajek: banan)
 
 
Legenda do alergenów znajdujących się w posiłkach:

m – mleko i jego pochodne
s – seler
g – gluten
j - jajko