Jadłospis

                                       18.06. – 22.06.

Poniedziałek
Śniadanie: chleb wiejski (g) z szynką delikatesową z kurczaka i ogórkiem, herbata z cytryną
Obiad: krupnik z marchewka (s, g), spaghetti Bolognese (g, j), woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: krupnik z kaszą gryczaną, spaghetti z makaronu bezglutenowego)
Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami (m) (*dieta bezmleczna: banan)

Wtorek
Śniadanie: chleb baltonowski (g) z  żółtym serem (m) i pomidorem,  herbata z dzikiej róży (*dieta bezmleczna: chleb z szynką litewską i pomidorem)
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana (s, g, m), filet z kurczaka panierowany (g, j), ziemniaki, surówka wielowarzywna, woda niegazowana(*dieta bezmleczna: zupa jarzynowa nie zabielana, dieta bezglutenowa: filet z kurczaka soute)
Podwieczorek: jabłko

Środa
Śniadanie: kiełbaska na ciepło, chleb pszenno - żytni (g) z masłem (m), herbata z cytryną
Obiad: zupa grysikowa z indykiem (s), makaron z musem owocowym (g, j), woda niegazowana(* dieta bezglutenowa: rosół z kaszą jaglaną, makaron bezglutenowy)
Podwieczorek: arbuz

Czwartek
Śniadanie: chleb baltonowski (g) z pasztetem i ogórkiem kiszonym, herbata malinowa
Obiad: żurek z ziemniakami (s, g), eskalopki drobiowe w sosie, ziemniaki, sałatka colesław (m), woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: zupa ziemniaczana)
Podwieczorek: kisiel, ciasteczka be-be (g, j) (*dieta bezglutenowa: chrupki kukurydziane)

Piątek
Śniadanie: chleb beskidzki (g) z pastą jajeczną (j) z papryką, herbata malinowa  (*dieta: chleb z dżemem)
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem zabielana (s, m), kotlet rybny z kalafiorem (g, j), ziemniaki, surówka z marchewki, woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa pomidorowa nie zabielana, dieta bezglutenowa: filet rybny z pary)
Podwieczorek: brzoskwinia

Legenda do alergenów znajdujących się w posiłkach:
m – mleko i jego pochodne
s – seler
g – gluten
j - jajko