Jadłospis

16.09. – 20.09.

Poniedziałek

Śniadanie: chleb beskidzki (g) z szynką z indyka i ogórkiem, herbata z cytryną

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem zabielana (s, m), łazanki (g), woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa pomidorowa nie zabielana)

Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami (m) (*dieta bezmleczna: banan)

Wtorek

Śniadanie: chleb baltonowski (g) z pastą z jajek ze szczypiorkiem (j), herbata z cytryną (*dieta bez jajek: chleb z powidłami)

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami zabielany (s, m), kotlet mielony (g, j), ziemniaki, sałatka colesław, woda niegazowana (* dieta bezmleczna: barszcz czerwony nie zabielany, dieta bezglutenowa, bez jajek: pulpet)

Podwieczorek: nektarynka

Środa

Śniadanie: chleb pszenno – żytni (g) z polędwicą miodową i pomidorem, herbata z cytryną

Obiad: zupa krem ziemniaczano – porowa (s), gulasz z indyka, kasza jęczmienna (g), ogórek małosolny, woda niegazowana

Podwieczorek: jabłko

Czwartek

Śniadanie: chleb baltonowski (g) z pasztetem pieczonym i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną

Obiad:zupa neapolitańska z makaronem (s, g, m), filet z kurczaka panierowany (g, j), ziemniaki, mizeria (m), woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa jarzynowa z ziemniakami, sałatka z ogórków zielonych, dieta bezglutenowa: zupa jarzynowa z ziemniakami, filet z kurczaka soute)

Podwieczorek: kisiel, ciasteczka Be-be (g) (*dieta bezmleczna: chrupki kukurydziane)

Piątek

Śniadanie: chleb wiejski (g) z żółtym serem (m) i pomidorem, herbata z cytryną (*dieta bezmleczna: chleb z pastą z cieciorki)

Obiad: zupa koperkowa z ryżem zabielana (s, m), naleśniki z dżemem (m, j, g), woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa koperkowa nie zabielana, makaron z musem owocowym, dieta bezglutenowa: makaron bezglutenowy z musem owocowym, dieta bez jajek: makaron z musem owocowym)

Podwieczorek:  banan

 

Legenda do alergenów znajdujących się w posiłkach:

m – mleko i jego pochodne

s – seler

g – gluten

j – jajko