Jadłospis

Jadłospis

17.12. – 21.12.

 
Poniedziałek

Śniadanie: chleb (g) z masłem (m), kiełbaska na ciepło, herbata z cytryną
 
Obiad: krupnik z marchewką (s, g), spaghetti bolognese, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: krupnik z kaszy gryczanej, spaghetti z makaronu bezglutenowego)
 
Podwieczorek: jogurt owocowy (m) (*dieta bezmleczna: kiwi)
 
Wtorek

Śniadanie: chleb beskidzki (g) z twarożkiem ze śmietanką i rzodkiewką, herbata z cytryną (*dieta bezmleczna: chleb z szynką drobiową)
 
Obiad: rosół z makaronem (s, g, m), filet z kurczaka panierowany (g, j), ziemniaki, surówka z marchewki, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: rosół z makaronem bezglutenowym, filet z kurczaka soute, dieta bez jajek: filet z kurczaka soute)
 
Podwieczorek: banan
 
Środa

Śniadanie: chleb pszenno – żytni (g) z polędwicą i pomidorem, herbata malinowa
 
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana (s, m), eskalopki drobiowe, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa jarzynowa nie zabielana, dieta bezglutenowa: kasza gryczana)
 
Podwieczorek: gruszka
 
Czwartek

Śniadanie: chleb baltonowski (g) z pastą z szynki, herbata z cytryną
 
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem zabielana (s, m), kotlet mielony (g, j), ziemniaki, buraczki, woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa pomidorowa nie zabielana, dieta bezglutenowa: pulpet)
 
Podwieczorek: ciastko francuskie z morelami (g, j, m) (dieta bezglutenowa, bezmleczna, bez jajek: wafle ryżowe z dżemem)
 
Piątek
 
Śniadanie: chleb pszenny (g) z powidłami śliwkowymi, herbata z cytryną
 
Obiad: barszczyk z uszkami (s, g), filet rybny (g, j), ziemniaki, kapusta z pieczarkami, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: barszczyk z makaronem bezglutenowym, filet rybny z pary)
 
Podwieczorek: piernik świąteczny (g, j) (*dieta bezglutenowa, bez jajek: banan)
 
Legenda do alergenów znajdujących się w posiłkach:

m – mleko i jego pochodne
s – seler
g – gluten
j - jajko