Jadłospis

Jadłospis

13.05. – 17.05.

Poniedziałek

Śniadanie: kiełbaska na ciepło, chleb (g) z masłem (m), herbata z cytryną

Obiad: krupnik z marchewką (s, g), ryż z jabłkami prażonymi i cynamonem, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: krupnik z kaszy gryczanej)

Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami (m), pałki kukurydziane (*dieta bezmleczna: banan)

 

Wtorek

Śniadanie: kajzerka (g) z żółtym serem (m) i pomidorem, herbata z cytryną (*dieta bezmleczna: kajzerka z polędwicą miodową)

Obiad: zupa krem z zielonego groszku z grzankami (s, g), pieczeń, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: zupa krem z grzankami z chleba bezglutenowego, kasza gryczana)

Podwieczorek: ciasto jogurtowe (g, j, m)  (*dieta bezmleczna, bez jajek, bezglutenowa: wafle ryżowe z dżemem)

 

Środa

Śniadanie: chleb pszenno – żytni (g) z pastą z szynki z zieloną pietruszką, herbata z cytryną

Obiad: zupa toskańska z makaronem (s, g), klopsik, ziemniaki, buraczki, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: zupa z makaronem bezglutenowym)

Podwieczorek: kisiel, ciasteczka Be-be (g, j) (*dieta bezglutenowa: pałki kukurydziane)

 

Czwartek

Śniadanie: chleb beskidzki (g) z pieczenią z indyka i rzodkiewką, herbata malinowa

Obiad: zupa koperkowa z ryżem zabielana (s, m), filet z kurczaka w panierce sezamowej (g, j), ziemniaki, surówka wielowarzywna, woda niegazowana (*dieta bezmleczna: zupa nie zabielana, dieta bezglutenowa, bez jajek: filet z kurczaka soute)

Podwieczorek: bułeczka (g) z pasztetem i ogórkiem kiszonym

 

Piątek

Śniadanie: chleb wiejski (g) z pastą z jajek ze szczypiorkiem (m), herbata z cytryną  (*dieta bez jajek: chleb z dżemem)

Obiad: zupa kalafiorowa z grysikiem (s, g), paluszki rybne (g, j), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, woda niegazowana (*dieta bezglutenowa: zupa kalafiorowa z ziemniakami, filet rybny z pary)

Podwieczorek: arbuz

 

Legenda do alergenów znajdujących się w posiłkach:

m – mleko i jego pochodne

s – seler

g – gluten

j - jajko